Hur ökar jag min mjölkmängd?

posted on

12 juni, 2023

by

Numa wave white

Det är vanligt att oroa sig över om man har tillräckligt med mjölk eller inte och fundera på om man behöver öka sin mjölkmängd.  Till att börja med så är det viktigt att poängtera att det är ovanligt med låg mjölkproduktion. Det finns såklart mammor som har det, men för de flesta så stämmer produktionen överens med vad just ditt barn behöver!

När mjölken runnit till (dvs att övergången från råmjölk till mogen bröstmjölk skett, ca dag 3-5 efter förlossningen) handlar mjölkmängden helt och hållet om tillgång och efterfrågan. När bröstet tömts så skickas det signaler om att mer bröstmjölk behöver produceras inför nästa amningstillfälle! Supersmart!

Mängden mjölk som barnet äter ändras faktiskt inte nämnvärt under det första halvåret. Barnet äter alltså i princip lika mycket vid fyra veckors ålder som vid 6 månader! Det har att göra med att barnets ämnesomsättning ändras och att mjölkens innehåll anpassar sig. Coolt va?!

Om barnet går upp i vikt som det ska behöver du inte tänka på mjölkens sammansättning och om du behöver öka mjölkmängden. Om du pumpar kan du märka att mjölken kan ha olika färg och utseende från en dag till en annan och skilja sig på olika tider på dygnet. Men som sagt inget du behöver fundera på så länge bebisen mår bra!

Vanligaste anledningen till att mjölken sinar är:

  • Antalet amningstillfällen minskar. Tex om man börjar ersätta amningstillfällen med flaskmatning eller när barnet börjar äta mer annan mat
  • Slutar nattamma
  • Amningsnapp eller barnet har inte rätt grepp om bröstet. Då stimulerad inte bröstet som det ska och mjölken kommer inte ut

För att öka bröstmjölksproduktionen kan du:

  • Stimulera brösten mer! Genom att amma oftare eller pumpa mellan amningarna ökar efterfrågan och därmed även produktionen. 
  • Amma längre stunder
  • Amma “flera bröst” per amningstillfälle, låter kanske konstigt men med det menar man att du börjar amma ena bröstet, byter bröst, byter tillbaka till det första bröstet osv osv. 
  • Nattamning är viktigt! Hormonet som producerar mjölk är högt på natten, amning på natten är kanon för mjölkproduktionen. 

Och hur vet jag om barnet får i sig tillräckligt då? Läs här!

Källor: 

Rekommenderade artiklar

Amning

Hur slutar jag med amningsnapp?

Är det dags att sluta med...

Amning Flaskmatning

Hur ökar jag min mjölkmängd?

Det är vanligt att oroa sig...

Amning

Barnets position vid bröstet

Att hitta rätt position för barnet...