Hur tungt kan jag bära efter jag fött vaginalt?

posted on

22 juni, 2023

by

Numa wave white

Hur tungt kan jag bära efter jag fött vaginalt? 

Under en förlossning har din bäckenbotten blivit rejält uttänjd. Samtidigt har du gått igenom en hel graviditet där muskulaturen har utsatts för stor belastning. 

Hur tungt kan jag bära?

När vi lyfter, speciellt tungt, behöver vi använda bäckenbotten som stöd, något som kan vara svårt efter förlossningen. Rekommendationen är att man ska undvika att bära tungt de första 6-8 veckorna efter förlossningen. Eftersom vi alla har olika kroppar som påverkats olika under graviditet och förlossning ser det såklart olika ut. 

Ha som utgångspunkt att du kan bära ditt barn och en bilbarnsstol, men inte tyngre än så! Om du bär tyngre kan du påfresta muskulaturen för tidigt, så försök att sänka dina krav och måsten och lägg över de tunga lyften på folk i din närhet. Med det sagt är det såklart olika för person till person och vilken fysisk form du är i. Men var hellre försiktigt i början och öka successivt. 

Ta hjälp av din barnmorska!

För att få koll på när du får bära tyngre är det bra att vänta på uppföljningsbesöket hos din barnmorska. Där får du hjälp att säkerställa en god läkning i din bäckenbotten.

Det är även viktigt att komma igång med knipträningen efter ett tag, för att läsa mer om detta finner du mer information i appen!

Källor:

Rekommenderade artiklar

Vaginal förlossning

Återhämtning efter grad 1 och 2-bristning

Själva bristningen brukar vara läkt och...

Vaginal förlossning

Hur tungt kan jag bära efter jag fött vaginalt?

Hur tungt kan jag bära efter...

Vaginal förlossning

Rädsla och svårigheter att gå på toaletten

Rädsla och svårigheter att gå på...