Återhämtning efter grad 1 och 2-bristning

posted on

22 juni, 2023

by

Numa wave white

Återhämtning från bristning

Själva bristningen brukar vara läkt och har återhämtat sig på ett par veckor. Upplever du att bristningen mot förmodan inte är läkt efter ett par veckor kan det vara bra att kolla upp det hos till exempel din barnmorska på MVC eller hos en gynekolog. 

Stygn och läkning

Upplever du tätt inpå förlossningen att något stygn har släppt rekommenderas du att ta kontakt med förlossningskliniken där du födde barn. Stygnen som bristningen är sydd med tas upp av kroppen. Den delen som sitter utanpå huden kommer inte absorberas men trillar bort när den underliggande tråden absorberats. Oftast märker du inte detta, men det kan hända att du hittar en trådbit i trosan. Detta betyder inte att något är fel! 

Bristning och bäckenbotten

För de allra flesta återhämtar sig bäckenbotten på 6-12 månader och här hjälper ofta bäckenbottenträning eller så kallade knipövningar. Skulle det vara så att du ändå har kvarstående besvär behöver du bli undersökt av en gynekolog och få rätt hjälp. Har du dagliga besvär vänta inte för länge med att bli undersökt, även om de flesta med skador inte opereras första året efter en förlossning, kan det finnas annan hjälp att få.

Underlivet har en fantastisk läkningsförmåga trots att det naturligt blir utsatt för många bakterier. De flesta som får en grad 1 eller 2-bristning läker bra och får inte långvariga besvär utan lever med ett normalt fungerande underliv! Är det inte så för just dig så ska du självklart söka och få hjälp med dina besvär.

Källor:

Rekommenderade artiklar

Vaginal förlossning

Återhämtning efter grad 1 och 2-bristning

Själva bristningen brukar vara läkt och...

Vaginal förlossning

Hur tungt kan jag bära efter jag fött vaginalt?

Hur tungt kan jag bära efter...

Vaginal förlossning

Rädsla och svårigheter att gå på toaletten

Rädsla och svårigheter att gå på...