När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

posted on

19 juni, 2023

by

Numa wave white

Att delamma och/eller kombinera amning

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför bröstet. Många väljer att delamma och kombinera amning och flaskmatning av olika anledningar, och det går ofta alldeles utmärkt!

Risker

När man kombinerar amning med flaskmatning finns däremot alltid risken att barnet kommer börja föredra flaskan framför bröstet/amning, så kallad flaskpreferens. Anledningen till det är att maten i flaskan kommer mycket lättare än vid amning och att barnet lätt kan vänja sig vid det. Vid flaskmatning kommer maten i en strid ström utan vidare ansträngning för barnet. Medan barnet måste suga och anstränga sig  mer vid amning för att mjölken ska komma, samt att utdrivningen av mjölk från bröstet kommer i “impulser”. 

Flaskpreferens

Flaskpreferens (att bebisen föredrar flaskan) är självklart inget farligt men kan vara tråkigt för den som önskar att fortsätta amma. För att undvika flaskpreferens kan man använda sig av en teknik som kallas flaskmatning i barnets takt, eller på engelska paced bottle feeding. Som innebär att man vid flaskmatning försöker efterlikna flödet av mjölk vid amning. Läs mer om det här!

För att läsa mer om att amning och andra saker som kan vara bra att veta efter förlossningen. Ladda ner vår app här!

 

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför...

Flaskmatning

Delamma

Att delamma innebär att kombinera amning...

Flaskmatning

Flaskmata i barnets takt

Flaskmatning i barnets takt, på engelska...