Flaskmata i barnets takt

posted on

19 juni, 2023

by

Numa wave white

Att flaskmata i barnets takt, på engelska kallat paced bottle feeding, är ett sätt att ge barnet mat på flaska. Syftet med det här sättet att ge mat på flaska är att efterlikna amningens naturliga flöde och hjälpa barnet att äta i sin egen takt.

Fördelarna med att flaskmata på det här sättet: 

Det kan underlätta för de familjer som vill kombinera amning och att flaskmata eftersom det kan hjälpa barnet att inte föredra flaskan framför bröstet på grund av det snabbare flödet. Det kan hjälpa till att undvika problem såsom övermatning och gasbildning hos barnet. 

Vid flaskmatning i barnets takt är det viktigt att ge barnet möjlighet att reglera mängden mat som barnet får i sig och tillåta pauser för rapning och vila.


Här är några tips för att flaskmata i barnets takt:

 1. Håll barnet i en bekväm position. Se till att barnet ligger någorlunda upprätt och har huvudet i en neutral position. Detta underlättar för barnet att kontrollera matflödet och undvika att svälja för mycket luft.
 2. Locka försiktigt nappflaskan yttersta delen vid barnets överläpp och vänta på att barnet börjar söka efter flaskan och öppna munnen. Det är viktigt att inte föra in flaskan i barnets mun med tvång, utan vänta på att barnet själv gapar och är redo. 
 3. Låt barnet suga på nappflaskan utan att det är någon mjölk i nappen en liten stund innan du vinklar flaskan så att barnet får i sig mjölk när det suger. På så sätt efterliknas flödet av mjölken i flaskan vid flödet och utdrivningen av bröstmjölk vid amning. 
 4. Håll flaskan horisontellt, så att halva nappen är fylld med mjölk och låt barnet suga i sin egen takt. Låt barnet ta andningspauser emellan.
 5. Ha ögonkontakt med barnet när hen äter och var uppmärksam på signalerna. På så sätt kan du vara uppmärksam på om matningen går för fort eller stressar barnet. Tecken på detta kan vara:
  – Rynkad panna
  – Mjölk rinner på sidan av munnen
  – Barnet vänder bort huvudet
  – Sväljer hårt och högljutt
  – Suger utan att ta pauser 
 6. Om barnet behöver kan man ta korta pauser under matningen för att låta barnet rapa och vila. 
 7. När barnet visar tecken på att vara mätt, som att vända bort huvudet eller bli ointresserat av flaskan, är det viktigt att respektera det och avsluta matningen.

Flaskmatning i barnets takt kan vara bara av flera anledningar. Genom att låta barnet äta i sin egen takt kan barnet utveckla en bättre känsla för mättnad och reglera sitt intag på ett mer naturligt sätt. Det kan också minska risken för övermatning och spädbarnskolik, samt hjälpa till att undvika att barnet blir övermätt och får matsmältningsproblem.

Källor: 

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför...

Flaskmatning

Delamma

Att delamma innebär att kombinera amning...

Flaskmatning

Flaskmata i barnets takt

Flaskmatning i barnets takt, på engelska...