Delamma

posted on

19 juni, 2023

by

Numa wave white

Att delamma innebär att kombinera amning med andra sätt att ge barnet mat på. Till exempel bröstmjölksersättning eller bröstmjölk på flaska. Du kan även delamma i samband med att barnet blir äldre och behöver få i sig annan mat än endast bröstmjölk (läs om livsmedelsverkets rekommendationer här). En del delammar och ammar endast på natten eller som en del i nedtrappning och att man tänkte sluta amma.


Hur vet jag om jag vill delamma eller inte?

Hur man kommer fram till och väljer att delamma är individuellt. Det är upp till varje familj att göra det som passar en själv bäst! För många är delamning en skön avlastning, för andra är det en nödvändighet av medicinska skäl. Oavsett anledning så är det vanligt att delamma på ett eller annat sätt, i någon utsträckning och under en viss period.


Tips & risker med delamning

Det finns en del saker att tänka på för att delamning i kombination med flaskmatning ska fungera så smidigt som möjligt. För det är inte alltid helt enkelt och det kan komma med en del risker såsom att barnet föredrar flaskan framför bröstet eller att mjölken börjar sina. 

Vi har samlat våra bästa tips för att stötta dig i att delamma så smidigt som möjligt!
Läs mer här.

För att ta del av ännu mer innehåll, ladda ner vår app!

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför...

Flaskmatning

Delamma

Att delamma innebär att kombinera amning...

Flaskmatning

Flaskmata i barnets takt

Flaskmatning i barnets takt, på engelska...