Smärtlindring och återhämtning efter kejsarsnitt

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

Smärtlindring och återhämtning 

Du kommer med allra största sannolikhet ha ont i operationssåret efter ett kejsarsnitt. Därför kommer du även behöva använda någon typ av smärtlindring Smärtan minskar gradvis ju mer du återhämtar dig och blir för de allra flesta hanterbar relativt fort. De flesta behöver dock smärtlindring som paracetamol (alvedon) och ibuprofen (ipren) när de kommer hem från BB. Rekommendationen är att ta dem i full dos regelbundet i början. För att sedan sluta med ibuprofen (ipren) när det känns lite bättre och fortsätta med paracetamol (alvedon) tills du känner att du klarar dig helt utan smärtlindring. Det är helt normalt att ta receptfri smärtlindring i ett par veckors tid! 

Rörelse

Vid rörelse som till exempel en promenad kan smärtan förvärras, ta då smärtlindrande och vila. Första tiden är det bra att resa sig upp ur sängen genom att lägga sig på sidan, lägga ner benen mot golvet och ta hjälp av armarna för att komma upp. Detta är för att minska belastning på såret och därmed även minska smärtan när du försöker ta dig upp.

Lyft

Du rekommenderas att inte lyfta tyngre än vad det nyfödda barnet väger de första 4 veckorna. Bära matkassar och lyfta äldre syskon kan du med gott samvete överlåta till en eventuell partner, anhörig eller kompis att göra. Fokusera på att låta den kraftiga bindvävshinnan i din bukvägg få läka ostört. 

När du kommer hem och känner dig redo att smyga igång med att gå promenader. Du behöver däremot vänta minst 6-8 veckor med att jogga, träna aerobics eller annan mer intensiv träning. Det är helt normalt att känna av smärta i operationssåret vid belastning i 3-6 månader efteråt. 

Förstoppning och avslag

Trots att du genomgått en kejsarfödsel betyder inte det att du nödvändigtvis är förskonad från en del besvär som ofta associeras med vaginala förlossningar. Du som snittats har också avslag, då det ju fortfarande finns en såryta i livmodern där moderkakan suttit. I och med att du genomgått en bukoperation är det dessutom väldigt vanligt att tarmarna stannar av och att du kan besväras av förstoppning. Läs gärna mer om både avslag och förstoppning i våra artiklar som finns länkade till nedan!!

Kateter

Inför din kejsarfödsel fick du högst troligt en kateter, för de allra flesta kan den tas bort när förlossningen är över och ryggbedövningen gått ur. För en del kan det fortsatt vara lite svårt att kissa varför man kan behöva ha den lite längre. Läs mer om kissproblem här!

Källor

Rekommenderade artiklar

Kejsarsnitt

Smärtlindring och återhämtning efter kejsarsnitt

Du kommer med allra största sannolikhet...

Kejsarsnitt

Olika typer av kejsarfödslar

I den här artikeln beskriver vi...

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...