Förstoppning

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

Efter en förlossning kan förstoppning vara ett vanligt problem för många kvinnor. Detta kan bero på flera faktorer såsom minskad rörelse och ökad stress på kroppen under förlossningen. Men även användning av smärtstillande läkemedel som kan påverka tarmarna och förändringar i hormonnivåer.

Förstoppning kan vara smärtsamt och obekvämt, men det finns några saker som du kan göra för att lindra symptomen.

Här är några tips som kan lindra förstoppning:

  • Drick mycket vatten: Att dricka tillräckligt med vatten är avgörande för att din kropp inte ska bli uttorkad och hjälper till att mjuka upp din avföring.
    (Amning gör en dessutom uttorkad, så om du ammar är det extra bra att fylla på med vatten!)
  • Ät fiberrik mat: Fibrer hjälper till att mjuka upp avföringen och öka dess bulk. Du kan få fibrer från frukt, grönsaker, fullkornsbröd och spannmål.
  • Att röra på sig: Att röra på sig kan hjälpa till att öka blodflödet till mag-tarmkanalen och hjälpa till att stimulera tarmrörelser.

Bra att tänka på: 

  • Använd avföringsmedel med försiktighet: Om naturliga metoder inte fungerar, kan du prova att använda avföringsmedel.  Prata med personalen på apoteket, de brukar ha bra råd och tips. 
  • Tala med din läkare: Om förstoppningen fortsätter att vara ett problem, tala med din läkare. De kan rekommendera ytterligare åtgärder eller mediciner för att hjälpa till att lindra symptomen.

Det är viktigt att komma ihåg att förstoppning efter förlossning är vanligt och kan behandlas. Genom att ta hand om dig själv och använda de här tipsen, kan du hjälpa till att lindra symptomen och återhämta dig snabbare. Du kan även läsa mer om kiss- och bajsproblem i våra andra artiklar

Många är oroliga inför det första toalettbesöket efter förlossningen, läs mer om det här! Kom håg att du hittar massa lästips och artiklar om andra besvär i våran app!

Rekommenderade artiklar

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...

Graviditet och inför förlossning

Välkommen till fjärde trimestern!

Välkommen till fjärde trimestern! Förlossningen är...

Graviditet och inför förlossning

Havandeskapsförgiftning

Vad är havandeskapsförgiftning? I Sverige är...