Välkommen till fjärde trimestern!

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

Välkommen till fjärde trimestern!

Förlossningen är över och ditt barn är ute, halleluja! Du som haft en kämpig graviditet har kanske längtat lite extra till att vara ute på andra sidan och ha denna tid bakom dig. ÄNTLIGEN har du fått träffa den där personen som du längtat efter och undrat vem den är. Hen är helt ljuvlig. Nu är det väl ändå dags för den härliga rosenskimrande bebisbubblan?

För många kommer “fjärde trimestern” som en riktig käftsmäll. Ibland matchar inte våra förväntningar verkligheten. Det vi ser på sociala medier är ju ofta små glimtar av verkligheten, väldigt få delar med sig av det som skaver och är tufft under denna period. Skrikande bebisar, läckande bröst och megabindor till bredden fyllda med blod åker liksom inte upp på instagram.

Vår erfarenhet är att många gravida förbereder sig i månader för den stundande förlossningen, men att få är beredda på vad som väntar runt hörnet. Som med allt här i livet gäller detta såklart inte alla, en del tycker att första veckorna som nybliven förälder med liten spädis är en dans på rosor. Om så är fallet kanske den här texten inte är för just dig 😉

Anpassa förväntningarna

Det kan vara bra att tänka på tiden efter förlossningen och den så kallade fjärde trimestern som en sorts fortsättning på graviditeten fast med barnet på utsidan. Med stor sannolikhet kommer du inte vara helt befriad från en del fysiska och psykiska besvär med tanke på den stora omställning din kropp gör genom att gå från höggravid via förlossning till icke gravid. Om du då har anpassat dina förväntningar kan denna period trots sina bitvis motiga stunder kanske bli rätt njutbar ändå! 

Kom ihåg!

Du behöver inte gå ut på en hurtig promenad dag två, träffa någon för att DE vill, borsta håret eller sköta hygien (utöver att ta hand om ditt nyförlösta underliv/ kejsarsnitt). Du behöver inte laga trerätters, ta bilen på besiktning eller byta den där glödlampan PRECIS efter du fött barn. Det enda du faktiskt behöver göra är att vila, vara med ditt barn och landa i att du just blivit förälder, allt annat kan vänta lite. Lyssna på din magkänsla och ta det i din egen takt!

Källor:

 

Rekommenderade artiklar

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...

Graviditet och inför förlossning

Välkommen till fjärde trimestern!

Välkommen till fjärde trimestern! Förlossningen är...

Graviditet och inför förlossning

Havandeskapsförgiftning

Vad är havandeskapsförgiftning? I Sverige är...