Kombinera amning och flaskmatning

posted on

17 februari, 2023

by

kombinera-flaskmatning-och-amning-numa
Numa wave white

Att ge barnet mat (bröstmjölk eller ersättning) både via amning och flaska går utmärkt! Att kunna avlasta amningen med att ge mat på flaska emellanåt är för många nödvändig och ibland helt avgörande för att orka med. Det gör också att andra förutom du som ammar kan ge barnet mat. Score, egentid!

Däremot finns det lite tips och tricks för att göra det så smidigt som möjligt att kombinera amning och flaskmatning:

 1. Se till att amningen funkar först! 
  Sen går det utmärkt att lägga till flaska. Men du har mycket att vinna på att amningen är fungerande och etablerad först. Flaskan kan nämligen göra det svårare för barnet att lära sig amma och störa hur barnet suger på bröstet, så en sak i taget.
   
 2. Var rädd om mjölkproduktionen!
  När man byter ut något eller några amningar mot flaskmatning så innebär det missade amningstillfällen. Det kan leda till väldigt spända bröst (AJ!) men också minskad mjölkproduktion. Brösten behöver ju stimuleras regelbundet för att hålla igång produktionen. Så om du vill uppehålla samma mjölkproduktion är tipset att pumpa brösten de tillfällen som barnet får mat på flaska. 
   
 3. Om flaskan blir mer poppis än bröstet då?
  Något man vill undvika om man vill kombinera amning och flaskmatning är så kallad flaskpreferens, dvs att barnet bara vill ta flaskan och sen inte tar bröstet. Risken för flaskpreferens finns alltid, det kan uppstå efter första gången man ger flaska eller efter 30e, lurigt! Ett tips för att undvika är det kan man prova “Paced bottle feeding”. 
   
 4. Om bara bröstet funkar
  Vissa barn gillar inte flaska alls! Då får man öva öva öva och prova olika typer av flaskor.

 

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför...

Flaskmatning

Delamma

Att delamma innebär att kombinera amning...

Flaskmatning

Flaskmata i barnets takt

Flaskmatning i barnets takt, på engelska...