Rädsla och svårigheter att gå på toaletten

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

Rädsla och svårigheter att gå på toaletten efter förlossningen

Många känner sig nervösa och rädda inför att bajsa första gången efter förlossningen! För en del går det helt utan problem, men för andra kan det både vara svårt och göra ont.

Om du upplever svårigheter att bajsa efter förlossningen finns det några knep man kan ta till för att underlätta de första, nervösa toabesöken:

  • “Sväva” inte ovanför toalettstolen, sitt ner!
  • Undvik att bli förstoppad, läs mer om det här.
  • Ge dig själv tid och plats att gå på toaletten, även fast det kan vara svårt att ge dig själv den tiden. Många stressar toalettbesöken, särskilt när man ska bajsa, vilket kan försvåra tarmtömningen.
  • Gå på toaletten när du känner dig nödig! Om du känner att du behöver bajsa, försök att gå direkt när nöden kallar.
  • Fysisk aktivitet kan hjälpa tarmarna att komma igång. Det kan vara värt att testa att gå 30 minuters promenader runt tiden du oftast brukar bajsa kan “få fart” på magen. Kaffe kan också vara din vän!
  • Om det är läskigt att trycka på kan det ibland hjälpa att “hålla emot” med handen och lite toalettpapper mot vaginan. Mottrycket kan göra det enklare att våga trycka på för att få ut bajset
  • Du kan använda fingrarna om det behövs. För in en tumme i slidan och håll den mot bakre slidväggen för att “stötta upp” tarmen så den kan tömmas lättare. 

Här är fysioterapeutens bästa råd för att få hjälp att tömma tarmen:

  1. Sätta dig i en position där knäna hamnar högre än rumpan. Detta kan du göra genom att sätta en liten pall framför dig som du kan sätta upp fötterna på. Känns det obekvämt har du nog valt en för hög pall. Sitter du korrekt blir det likt en hukande ställning!
  2. Tänk sen på att “släppa” buken, det vill säga släppa all anspänning i magen så att den får hänga fram fritt. Om du är förstoppad spänner du dig ofta omedvetet i magmuskulaturen vilket vi vill undvika! Om magmusklerna är spända är ofta även musklerna i bäckenbotten det, vilket kan göra det svårare att bajsa.
  3. Fokusera på att slappna av i bäckenbottenmusklerna.
  4. Luta dig framåt vid behov. Testa att börja med att “sitta rakt upp” och luta dig sedan gradvis framåt med armbågarna på knäna. Hur långt fram du behöver luta dig är individuellt. 

I vår app hittar du flera digitala kurser och guider som kan hjälpa dig efter förlossningen.

Du kan även ladda ner vår app här!

Rekommenderade artiklar

Vaginal förlossning

Återhämtning efter grad 1 och 2-bristning

Själva bristningen brukar vara läkt och...

Vaginal förlossning

Hur tungt kan jag bära efter jag fött vaginalt?

Hur tungt kan jag bära efter...

Vaginal förlossning

Rädsla och svårigheter att gå på toaletten

Rädsla och svårigheter att gå på...