Hur slutar jag med amningsnapp?

posted on

12 juni, 2023

by

Numa wave white

Är det dags att sluta med amningsnapp? Det finns många anledningar till att man börjat med amningsnapp, eller vårtskydd som det också kallas. Kanske fick du det på BB för att barnet skulle få lättare att greppa? Eller använde du det för att du fått mycket sår på bröstvårtorna? Oavsett anledning så betyder inte start med amningsnapp att man behöver ha kvar den hela amningsperioden. Amningsnapp bör snarare ses som ett tillfälligt hjälpmedel!

För en del så funkar amningsnappen toppen och man väljer att använda den hela amningsperioden. Men för de allra flesta är det smidigare om man lyckas få till amning utan amningsnapp! Så när du och din bebis är redo kan ni börja öva på att ta bort och sluta med amningsnappen. 

Se det inte som en prestation som ska övervinnas, utan låt det ta lite tid om det behövs. En del barn slutar lätt med amningsnappen men för andra kan det ta lång tid så ha tålamod. Prova så ofta det känns bra men dra ned på tempot om du känner stress och ångest inför “träningen”.

Det kan bli lättare för barnet att sluta med amningsnappen om du försöker hålla igång barnets naturliga sätt att suga

  1. Låt barnet börja amma med amningsnappen.
  2. När barnet har sugit en stund kan du prova att ta bort amningsnappen. Bröstvårtan har då blivit lite utdragen och barnet är inte lika hungrig som i början av måltiden.
  3. Genom att barnet redan sugit är också utdrivningsreflexen i gång, så mjölken rinner till snabbare när barnet börjar suga igen. 
  4. Om ditt barn protesterar och skriker kan du sätta på nappen igen. Det är inte meningen att det ska bli en jobbig kamp! Prova igen efter en stund när barnet är mer mätt eller det känns bra för er båda att försöka igen.

Ett annat sätt som kan funka är att återgå till att ha barnet hud mot hud

  1. Använd tillbakalutad position, dvs ligg eller halvsitt och lägg barnet hud mot hud. 
  2. Se till att välja ett tillfälle när både du och din bebis är lugna. Ett bra tillfälle kan vara mellan amningarna eller i slutet av en amning.

Låt barnet ligga hud mot och se om barnets instinktiva beteende att ta sig till bröstet sätter igång. Det kan då vara enklare för barnet att på ett naturligt sätt ta sig till bröstet och få ett bra grepp, även utan amningsnapp. 

Källor: 

Rekommenderade artiklar

Amning

Hur slutar jag med amningsnapp?

Är det dags att sluta med...

Amning Flaskmatning

Hur ökar jag min mjölkmängd?

Det är vanligt att oroa sig...

Amning

Barnets position vid bröstet

Att hitta rätt position för barnet...