Barnets position vid bröstet

posted on

12 juni, 2023

by

Numa wave white

Att hitta rätt position för barnet vid bröstet kan göra amningen både bekvämare och mer effektiv. I den här artikeln kommer vi att beskriva några olika positioner som du kan använda för att amma sina barn.

Hitta en bekväm position!

För det första är det viktigt att hitta en bekväm position för själva amningen. Det kan vara till hjälp att använda kuddar eller andra stöd för att hålla upp armar och rygg. En rak stol eller en speciell amningsstol kan också vara till hjälp för att hitta en bekväm position.

En vanlig position som många använder för att amma sina barn kallas för “korslagd” position. I denna position sitter modern med ryggen stödd mot en stol eller kudde och med benen korsade. Barnet vilar sedan på dina lår med huvudet och axlarna stödda mot moderns mage. Du kan använda en hand för att stödja bröstet och en annan hand för att stödja barnets nacke och huvud.

En annan vanlig position som kallas för “vaggande” position, är när du sitter med ryggen stödd mot en stol eller kudde och håller barnet i famnen. Du kan sedan vagga barnet fram och tillbaka medan det ammar. Denna position kan vara särskilt användbar för barn som har svårt att amma.

En tredje position som kallas för “liggande” position är när du ligger på sidan med barnet bredvid. Barnet ligger sedan på sin sida med huvudet nära bröstet. Du kan även här använda en hand för att stödja bröstet och en annan hand för att stödja barnets nacke och huvud.

Det är viktigt att hitta en position som fungerar för både modern och barnet. Det kan ta tid att hitta rätt position och det kan vara till hjälp att prova olika positioner tills man hittar en som känns bekväm och fungerar bra <3 

Barnets position vid bröstet

När det gäller själva placeringen av barnets mun vid bröstet finns det några saker som är viktiga att tänka på. För det första ska barnets mun vara öppen och hakan pressad mot bröstet. Detta gör det lättare för barnet att få tag i bröstvårtan och amma effektivt.

För det andra ska hela bröstvårtan vara inne i barnets mun. Detta hjälper till att undvika skador på bröstvårtan och gör det lättare för barnet att suga.

För mer hjälp och tips och råd hittar du vår amningskurs i Numas app!

Källor: 

Rekommenderade artiklar

Amning

Hur slutar jag med amningsnapp?

Är det dags att sluta med...

Amning Flaskmatning

Hur ökar jag min mjölkmängd?

Det är vanligt att oroa sig...

Amning

Barnets position vid bröstet

Att hitta rätt position för barnet...