Hur vet jag om min bebis får i sig tillräckligt med mjölk?

posted on

1 maj, 2023

by

Numa wave white

Jag ammar och ammar men HUR vet jag om mitt barn blir mätt och kanske ännu viktigare hur vet jag om mitt barn får i sig tillräckligt med mjölk? Kanske den svåraste OCH den vanligaste frågan. Och sanningen är att det är svårt att veta hur mycket barnet får i sig vid amning, och du kommer i princip aldrig få reda på det. Om man ammar så är det bra att kunna släppa den tanken lite. 

Vad kan jag som förälder hålla koll på?

  • Barnets vikt: Alla barn går ner i vikt efter födseln. Det är helt normalt att barnet tappar upp till 10% av sin födelsevikt! Man vill dock inte att barnet ska gå ner mer än så. Efter ungefär en vecka brukar vikten vända och barnet är tillbaka till födelsevikt efter ca 2-3 veckor. Sen ska vikten bara fortsätta uppåt! Man följer barnets vikt på BVC. 
     
  • Hur barnet suger: Rätt sugteknik är A och O för att barnet ska få i sig tillräckligt med mjölk vid varje amning
     
  • Antal kiss- och bajsblöjor: Från ca dag 5 bör barnet ha ca 6 våta kissblöjor/dygn. Blöjor idag är så bra att det kan vara svårt att se om barnet kissat! Men det finns en kiss- indikator på utsidan av blöjan som visar om det finns kiss eller inte istället för att du ska behöva känna dig stressad av att kolla var och varannan minut. Däremot är de väldigt olika hur många bajsblöjor barn har, allt från 2-50/vecka! Bröstmjölk är väl sammansatt så det behöver inte bli så mycket restprodukter. 
     
  • Hur ofta ammar barnet: Antalet amningstillfällen är också ett bra riktmärke. 8-16 amningstillfällen per dygn är normalt och ett bra riktmärke för att veta att barnet får i sig tillräckligt ofta. Att ett nyfött barn vill amma ofta är inte ett tecken på att du har lite mjölk eller att barnet är missnöjt. 
     
  • Hur barnet mår: Om barnet är väldigt slött och svårt att väcka, ska man även vara observant och söka vård! Små barn sover ju mycket och det är helt normalt. Men ett piggt barn vaknar av sig själv när det är dags för amning, skriker ibland och reagerar till exempel vid blöjbyte. 

Källor:

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

Att flaskmata

Oavsett om du ammar eller flaskmatar...

Flaskmatning

Kombinera amning och flaskmatning

Att kunna avlasta amningen med flaskmatning...

Amning

Mjölkstockning – min berättelse

Jag hade inte förstått att mjölkstockning...