Att flaskmata

posted on

19 april, 2023

by

Numa wave white

Att flaskmata 

Oavsett om du ammar eller flaskmatar så handlar ju matandet av ett barn, väldigt mycket om närhet, anknytning och ibland tröst utöver att få i ditt barn mat vill säga.

Den stora skillnaden är att om du(/ni) flaskmatar så kan fler mata barnet, vilket kan ha sina fördelar. Med det sagt är det inte säkert att det är vad man vill. Vid flaskmatning kan det uppstå situationer där andra vill mata ditt barn som du sällan behöver hantera vid amning. Här väljer du själv precis hur du/ni vill göra! Du/ni behöver absolut inte låta någon annan mata barnet bara för att de kan och vill. Bara för att tutten inte åker fram betyder det inte att matstunden är mindre intim.

Frihet eller bök?

Att flaskmata kan upplevas som en större frihet. Du som nybliven mamma kan troligen få sova mer om du har en medförälder som kan dela matningen nattetid. Samtidigt kan det upplevas mindre praktiskt och fritt, då du behöver planera och packa med saker innan du till exempel går ut. Som med allt annat i livet finns ju både för och nackdelar hur du än gör! 

Kombinera flaskmatning och amning

En del väljer att både amma och flaska! Det är dock inte ovanligt att barnet får smak för flaskmatningen då den ofta medför att hen får i sig maten snabbare. Det kan vara bra att känna till att det kan leda till att mängden bröstmjölk minskar då brösten inte stimuleras lika ofta eller mycket att producera mjölk. En del väljer att koppmata eller skedmata med ersättning för att minska risken för detta (om målet är att både kunna ge ersättning och amma). Vill man kunna både amma och flaskmata kan det vara bra att se till att mjölkproduktionen är igång ordentligt innan flaskan åker fram. Vissa barn behöver dock tillmatas med ersättning i början men kan sedan ändå övergå till att bara amma.

Sen så finns det såklart lägen där du kanske inte valt att flaska utan att det behöver bli så av medicinska skäl (tex att du behöver ta någon medicin som inte tillåter amning) eller att amningen helt enkelt inte fungerar. Det kan ju kännas trist om du velat amma men det inte blir så. För barnets del har det sällan någon betydelse i förlängningen hur du matar det, så länge barnet får näring, närhet och tid att knyta an. 

“Amnings-normen”

Det finns en stark “amnings-norm” i samhället och i vårdprofessionerna som lätt kan göra att man känner att man inte gör det bästa för sitt barn om man inte ammar. Det finns ju vissa fördelar med att amma, till exempel att barnet får ett visst skydd mot en del infektioner (till exempel öroninflammation och magsjuka) via bröstmjölken och verkar löpa något mindre risk på sikt att utveckla övervikt. Men på det stora hela är skillnaderna marginella. Om du möts av åsiktsmaskiner eller påtryckningar från folk i din närhet så försök att bortse från vad alla runt omkring dig tycker. Om du vill eller måste flaskmata så är det ett precis lika bra val som att amma! ❤️

Källor: 

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför...

Flaskmatning

Delamma

Att delamma innebär att kombinera amning...

Flaskmatning

Flaskmata i barnets takt

Flaskmatning i barnets takt, på engelska...