Mjölkstockning – min berättelse

posted on

9 januari, 2023

by

Mjölkstockning - Numa
Numa wave white

Den här texten är skriven av en mamma som delar med sig av sin berättelse kring mjölkstockning. Vi tycker det är viktigt att dela erfarenheter och upplevelser. Allas erfarenheter av att föda barn och amma är unika, men du som läser det här kan kanske hitta stöd och tröst i igenkänning hos andra. 

Min berättelse

Jag hade precis fått mitt andra barn och amningen hade kommit igång bra och det var ganska ”lätt” ändå. Tillskillnad från med första barnet hade det tagit lång tid att komma igång och jag ammade varje timme dygnet runt i början. Jag visste därför att det kan vara mycket kämpigare. Mitt andra barn sov istället flera timmar i sträck på natten redan från början och gick upp i vikt och så vi valde att låta henne ofta sova. 

Mjölkstockning

En morgon vaknade jag av att det gjorde jätteont i mitt vänstra bröst och det var rätt spänt och ”knöligt”. Jag kände mig lite varm också. Men jag är en sån som svettas rätt mycket när jag ammar, så jag visste inte om det “bara” var det. Efter en stund blev jag jätteorolig och hittade hade svårt att hitta info om vad jag skulle göra. Jag ville inte heller åka till akuten.

Till slut fick jag tag på en barnmorska som sa att det kunde vara mjölkstockning. Hon sa att det då är viktigt att mjölken kommer ut ur bröstet oc att det kunde vara därför det gjorde ont och var knöligt. Jag hade inte förstått att mjölkstockning kunde göra så ont. Hon sa att jag skulle prova att låta min dotter amma för att mjölken skulle komma ut. Det var dock alldeles för spänt i bröstet och min dotter hade svårt att få ett bra tag. Då sa barnmorskan att jag kunde prova att mjölka ur lite för hand. Men jag hade aldrig gjort det så visste inte hur man gjorde. Som tur var hade jag en gammal bröstpump och valde att prova om jag kunde pumpa ut lite med den , vilket gick som tur var! Efter en stund kunde min dotter ta tag! Och efter en lång dag med amning och pumpning gick det till slut bra och både smärtan och “trycket” i bröstet lättade.  

Lärdomar

Så här i efterhand hade jag önskat att det hade funnits bättre info om mjölkstockning. Vad man kan göra själv om man tror att man har mjölkstockning och vart man kan vända sig.

Vill du läsa mer om mjölkstockning och amning kan du göra det här!

Vi vill stärka kvinnor genom att sprida kunskap om tiden, känslorna och kroppen efter en förlossning. Om du själv går med långvariga besvär efter att ha fött barn uppmuntrar vi dig att söka vård. Det finns hjälp att få! ❤️

Tips:

 

Rekommenderade artiklar

Amning

Hur slutar jag med amningsnapp?

Är det dags att sluta med...

Amning Flaskmatning

Hur ökar jag min mjölkmängd?

Det är vanligt att oroa sig...

Amning

Barnets position vid bröstet

Att hitta rätt position för barnet...