Utseende på ärret efter kejsarsnitt

posted on

3 januari, 2023

by

Numa wave white

Själva ärret som bildas efter kejsarsnitt är rosa/rött i början men bleknar med tiden. Det tar minst 6 månader innan man kan säga något om hur ärret kommer att se ut på sikt. 

Kejsarsnitt görs oftast med ett så kallat bikinisnitt, det vill säga ett horisontellt snitt nedom troskanten. Läkaren som gör kejsarsnittet gör snittet så litet hen kan för att ärret inte ska bli så stort och synas så lite som möjligt. Många är oroliga för utseendet på sitt kejsarsnittsärr och funderar mycket på hur ärret kommer se ut. Men det brukar som sagt blekna och inte synas så mycket när det fått läka ordentligt!

Vad kan man göra själv för att ärret ska synas mindre?

  • Som med alla ärr är det bra att inte sola ärret det första året. Då ärr som får sol på sig kan bli mörkare än huden runt omkring. Om inte ditt ärr täcks av bikinitrosor/kläder när du är ute i solen kan du tejpa över ärret med kirurgtejp, för att skydda det. 
  • Att tejpa ärret gör även att det blir planare på sikt, vilket en del kan tycka är mer estetiskt tilltalande.
  • Att undvika infektion i operationssåret är också fördelaktigt för ett mindre synligt ärr. Försök att inte pilla på såret mer än nödvändigt och sök vård om du misstänker infektion. 
  • Med hjälp av kräm eller oljor kan du hålla ärret återfuktat och mjukt och på så sätt hjälpa ärret att läka bättre

I hörnen/ändarna av ärret kan en del känna av en liten kula eller bulle under huden, det är mest sannolikt knuten på tråden du känner. Det bildas ofta lite extra ärrvävnad runt knuten och det kan ta lite längre tid (6 mån +) innan det inte känns längre.

Ärret kommer aldrig försvinna helt, så försök att se på ditt kejsarsnittsärr som något fint! Ett bevis på att du fött barn och något som du bär med dig varje dag som en påminnelse om att du fött barn. 

Källor: 

Rekommenderade artiklar

Kejsarsnitt

Läker mitt kejsarsnittsärr som det ska?

Är du orolig över att ditt...

Vaginal förlossning

Smärtlindring efter förlossningen

Smärtlindring efter förlossningen. Efter förlossningen kan...

Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Baby blues

Baby blues är ett tillfälligt tillstånd...