Läker mitt kejsarsnittsärr som det ska?

posted on

9 oktober, 2022

by

kejsarsnitt läkning - numa
Numa wave white

Är du orolig över att ditt kejsarsnittsärr inte läker som det ska? Kliar ditt ärr? Eller är kanske ditt kejsarsnitt rött?  Det är inte konstigt att du har många frågor, vi finns här för att svara på dina funderingar! 

Såret i huden läker ofta på 10-12 dagar. Efter att ha genomgått ett kejsarsnitt är det fyra bulklager som har sår och tar därför olika tid att läka. Kejsarsnitt sys oftast med tråd som försvinner av sig själv genom att tråden bryts ner och/eller tas upp av kroppen! Du behöver därför inte gå och ta bort några stygn,om din barnmorska eller läkare inte gett dig annan information.  Det kan dock ta upp till 3-6 månader innan tråden försvinner helt. I hörnen/ändarna på såret kan en del känna av som en liten kula eller bulle under huden, det är mest sannolikt knuten på tråden du känner. Det bildas ofta lite extra ärrvävnad runt knuten och kan ta ännu längre tid än 3-6 månader innan den inte känns längre. 

Varför kliar mitt ärr?

Det är vanligt att det kliar vid kejsarsnittsärret! Det kan antingen bero på att ett eventuellt plåster retar. Men det kan också klia när såret läker. Huden vid ärret kan bli extra känslig (eller mindre känslig) och det kan också påverka och göra att det kliar. 

Hur länge ska jag ha kvar plåstret?

Du får ett första plåster på såret vid själva operationen som kan få sitta ett par dagar, upp till en vecka om såret inte vätskar/blöder igenom plåstret. Om såret däremot vätskar/blöder brukar du få rådet att byta till ett nytt fräscht plåster. Därefter behöver du faktiskt inte ha något plåster på såret, utan det mår bra av att få luftas. Du kan tejpa över såret/ärret med kirurgtejp, som finns att köpa på apoteket, ifall du upplever att det skaver mot dina kläder.  

Kan jag duscha som vanligt?

Det går bra att duscha som vanligt när förbandet sitter på och även när det är borttaget. Blir förbandet blött så byt förband eller ta bort det helt. Duscha med vanlig tvål och vatten och torka försiktigt med handduk. En bra sak med att lufta såret/ kejsarsnittsärret är också att du tidigt kan reagera på eventuella tecken på infektion.

Tecken på infektion

Tecken på infektion i såret är att det börjar göra mer ont, blir rodnat, svullet, värmeökat eller börjar vara. Om du märker att du börjar få något av dessa tecken behöver du kontakta din vårdcentral, förlossning eller gynakut för att få såret undersökt!

Det är en väldigt bra idé att titta på såret dagligen de första veckorna så att du upptäcker om det finns tecken på infektion.

Källor:

Rekommenderade artiklar

Kejsarsnitt

Utseende på ärret efter kejsarsnitt

Ärret efter kejsarsnitt är rosa/rött i...

Vaginal förlossning

Smärtlindring efter förlossningen

Smärtlindring efter förlossningen. Efter förlossningen kan...

Vaginal förlossning

Vad är en bristning?

När barnet föds under en vaginal...