Vad är en bristning?

posted on

26 februari, 2023

by

bristning efter vaginal förlossning - numa
Numa wave white

Vad är egentligen en “bristning”?

När barnet föds ut under en vaginal förlossning så sträcks vävnaden i förlossningskanalen (vaginan) och bäckenbottenmuskulaturen ut och vissa delar av vävnaden kan gå sönder. Det kallas då för bristning. 

Förlossningsbristning, att spricka i underlivet under förlossningen, sår i underlivet efter förlossningen, “klipp” eller “rift” eller “gå sönder”. Inom vården brukar det oftast kallas för bristning. Här går vi igenom vad det faktiskt är.  

Bristningar kan vara ytliga (i huden och slemhinnan) och då mindre eller så kan de vara djupare och mer omfattande (djupare ner med skador i musklerna i vagina eller bäckenbotten). Ofta behöver de sys ihop för att kunna läka på bästa sätt och minska risken för besvär efter förlossningen.  

Just för att bristningar kan vara väldigt olika i omfattning så brukar de delas in i fyra olika grader; grad 1, grad 2, grad 3 och grad 4. Grad 1 är minst omfattande, sedan kommer grad 2, därefter grad 3 och mest omfattande är grad 4. Du ska ha fått veta om och vilken typ du har fått under en förlossning.   

Även om det är högre risk att få besvär efter en mer omfattande bristning så behöver det inte vara så. I de allra flesta fall diagnostiseras bristningar, sys och läker med tiden! De flesta blir helt återställda. Om du upplever besvär är det viktigt att du söker hjälp. 

Rekommenderade artiklar

Amning

Mjölkstockning – min berättelse

Jag hade inte förstått att mjölkstockning...

Vaginal förlossning

Smärtlindring efter förlossningen

Smärtlindring efter förlossningen. Efter förlossningen kan...

Kejsarsnitt

Läker mitt kejsarsnittsärr som det ska?

Är du orolig över att ditt...