Infektionstecken efter förlossningen

posted on

12 juni, 2023

by

Numa wave white

Efter förlossningen är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella infektionstecken! Genom att vara uppmärksam på tidiga tecken på infektion kan man snabbare behandla orsaken och undvika allvarligare komplikationer.

Här är några viktiga infektionstecken att vara uppmärksam på efter förlossningen:

  1. Plötslig feber efter förlossningen, som inte går över, kan vara ett infektionstecken. Om temperaturen överstiger 38°C och inte går över bör du kontakta din läkare eller barnmorska.
  2. Smärta och ömhet i magen kan vara tecken på infektion i livmodern. Du har ett sår i livmodern där moderkakan suttit och det finns risk för infektion i det såret. 
  3. Rödhet och svullnad vid sår. Om du observerar att din hud är röd, varm och svullen runt ärret efter kejsarsnitt eller vid eventuell bristning i underlivet efter vaginal förlossning, kan detta tyda på en infektion. 
  4. Om du märker en ovanlig lukt från slidan eller om du har en tjock, grönaktig eller gulaktig flytning, kan detta vara en indikation på en infektion. 
  5. En långvarig mjölkstockning kan leda till infektion. Läs mer om det här 
  6. Allmän sjukdomskänsla: Om du känner dig ovanligt trött, utmattad eller upplever andra allmänna symtom som huvudvärk, muskelvärk eller frossa, kan det vara en indikation på att din kropp kämpar mot en infektion.

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att inte ignorera dem. Kontakta sjukhuset där du födde barn om det är mindre än en vecka sedan du födde barn. Eller ring 1177 om du är osäker på var du ska vända dig. Vid akuta tillstånd bör du alltid ringa 112. 

För att minimera risken för infektion är det också viktigt att följa de rekommendationer och råd du får från sjukvårdspersonalen efter förlossningen. Genom att vara uppmärksam och agera snabbt kan komplikationer undvikas och du kan fokusera på att njuta av ditt nya liv som förälder.

Rekommenderade artiklar

Jag efter förlossning

Förlossningsdepression

Att föda barn kan vara en...

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...

Jag efter förlossning

Sömn, sömnbrist & dygnsrytm

Något som många innan barn tar...