Sömn, sömnbrist & dygnsrytm

posted on

12 juni, 2023

by

Numa wave white

Kommer jag någonsin få sova igen?

Något som många innan barn tar för givet och över huvud taget inte reflekterar särskilt mycket över är: sömn. Självklart finns det de som går in i sitt föräldraskap med erfarenheter av sömnbrist eller sömnstörning sen tidigare, men få är nog fullt beredda på hur ens relation till sömn förändras när en blir förälder! 

Nyfödda bebisar sover väldigt mycket först dygnet/dygnet, du kanske hinner tänka “att du fått en enkel bebis”. Ledsen att göra dig allt för besviken, men ditt barns sömnmönster kommer att förändras över tid. De flesta bebisar går igenom faser när de vill äta väldigt ofta nattetid, vilket gör det svårare för dig som mamma att hinna med att sova när/om du ammar. 

Nattamming

Att nattamma en bebis en gång i timmen kan vara helt normalt. Precis som det är lika normalt att vissa bebisar knappt vill äta alls under natten. Man vet inte på förhand hur det kommer vara för just dig och din bebis, det enda du själv kan göra är att fila på dina strategier för att hantera sömnbrist.

Tips & råd

Här är det jätteviktigt att du värnar om din hälsa. Att inte få sova tillräckligt är väldigt tärande långsiktigt och har du psykisk ohälsa i bagaget kan det vara direkt farligt.

  • Sov när barnet sover – detta kan hjälpa dig att hålla i längden, trots att det kan kännas tråkigt att sova bort dagarna. 

  • Försök att anpassa din dygnsrytm till din bebis. 

  • Dela på nattvak – om du lever med en partner kan ni redan tidigt försöka att dela på nattvaken. Om din bebis tillåter så kan ni ge utpumpad bröstmjölk eller ersättning på flaska så att partnern kan hjälpa till. 

  • Dela på att byta blöja, trösta och vyssa. 

  • Turas om att sova ostört – inget blir bättre av att båda parterna är trötta och griniga pga störd nattsömn. 

Sömn, nedstämdhet & depression

Känner du att sömnbristen gör dig nedstämd/ ledsen, att du har svårt att ta hand om ditt barn, inte känner glädje för barnet eller klarar av vardagen kan det vara så att du behöver medicinsk hjälp. Var inte rädd för att ta kontakt med MVC, BVC eller annan vårdgivare om så är fallet. 

Hos en del kan sömnbristen trigga depression och/eller psykos, därför är det viktigt för dig och en eventuell partner att vara observant på hur du mår. Om du känner dig riktigt nedstämd, att livet inte är värt att leva eller att du inte känner glädje över barnet bör du söka hjälp direkt på till exempel akut psykiatrisk mottagning (psykakuten). Kontakta 1177 för info om var du ska vända dig.  

Källor:

Rekommenderade artiklar

Jag efter förlossning

Förlossningsdepression

Att föda barn kan vara en...

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...

Jag efter förlossning

Sömn, sömnbrist & dygnsrytm

Något som många innan barn tar...