Baby blues

posted on

25 mars, 2023

by

baby-blues
Numa wave white

Vad är baby blues? 

Efter förlossningen kan du känna en mängd olika känslor, både positiva och negativa. Ett vanligt tillstånd som många föräldrar upplever efter födseln är baby blues eller tredagarsgråten som det också kan kallas. Det är ett tillfälligt tillstånd av ångest, sorg och irritabilitet som många upplever ungefär tre dagar efter förlossningen. 

Varför får man det?

Baby blues kan orsakas av en rad olika faktorer, till exempel hormonella förändringar, sömnbrist och stress från att ha en nyfödd bebis. Symptomen kan vara gråtattacker, humörsvängningar, ångest, känslor av trötthet och sömnlöshet. Symptomen är vanligtvis milda och går ofta över på egen hand inom några dagar till en vecka.

Baby blues och förlossningsdepression 

Det är viktigt att skilja mellan baby blues och förlossningsdepression, som är en allvarligare form av depression som kan uppstå efter förlossningen. Förlossningsdepression är mer allvarlig och varar längre. Om symtomen inte går över inom två veckor efter förlossningen kan det vara en signal på att det är något mer allvarligt och att du behöver söka hjälp. Du kan läsa mer om förlossningsdepression här!

Hur kan man hantera baby blues när det uppstår? 

Det finns flera saker som du kan göra både innan och efter förlossningen för att hantera det:

  • Ta gärna stöd och hjälp av familj och vänner. 
  • Var förberedd på att det kan komma, det kan hjälpa dig att acceptera och hantera känslorna. 
  • Ta hand om dig själv, försök att sova när det går och få till matrutiner. 

Rekommenderade artiklar

Jag efter förlossning

Förlossningsdepression

Att föda barn kan vara en...

Kejsarsnitt

Varför kliar mitt ärr?

Det är vanligt att det kliar...

Kejsarsnitt

När kan man röra på sig efter kejsarsnitt?

Det kan vara svårt att veta...