När kan man röra på sig efter kejsarsnitt?

posted on

12 juni, 2023

by

Numa wave white

Det kan vara svårt att veta vad man får och inte får göra efter ett kejsarsnitt, när kan man röra på sig? Vi ska försöka göra det lite lättare för dig och summera de allmänna råden!

De första fyra veckorna är rekommendationen att du inte ska lyfta tyngre än ditt nyfödda barns vikt. Att bära matkassar och lyfta äldre syskon kan du med gott samvete överlåta till en eventuell partner eller anhörig. Vid kejsarsnitt är det viktigt att ge kroppen tid att läka. Förutom hud och muskler finns det något som heter bindvävshinna som måste få tid att läka och därför är det viktigt att ta det lugnt.

Sätta sig upp i sängen efter kejsarsnitt

Det kan vara obehagligt och smärtsamt att resa sig upp ur sängen då våran instinkt är att göra precis som vanligt innan kejsarsnittet. Dock måste vi minska belastningen på såret och rekommendationen är därför att den första tiden resa sig upp ur sängen från sidoliggande. Det gör du genom att lägga dig på sidan, lägga benen över sängkanten ner mot golvet och ta hjälp av armarna för att komma upp. Genom att göra det på detta sätt minskas belastning på såret och därmed minskar smärtan när du försöker ta dig upp. 

Gå upprätt!

Våga gå upprätt även om det stramar lite över ärret. Såret är välsytt och kommer inte gå upp av att du sträcker på dig som vanligt. Det kan kännas behagligare att gå framåtlutad men detta kommer ha motsatt effekt och kan även leda till ryggsmärta. Så våga sträcka på dig!

Kan jag gå på promenader efter mitt kejsarsnitt?

Att gå på kortare promenader kan du göra direkt när du kommit hem och känner dig redo. Smyg igång! Det är bra att röra på sig för bättre återhämtning samt minska risken för komplikationer. Skulle du känna att det gör ont vid promenader och rörelse bör du vila och ta smärtlindrande efter behov. Vänta minst 6-8 veckor med att jogga, träna aerobics eller annan mer intensiv träning. Att knipträna kan du dock göra så fort du kan efter kejsarsnitt, så länge det inte gör ont eller är obehagligt. Det är helt normalt att vid belastning känna av smärta i operationssåret 3-6 månader efteråt. 

Källor: 

 

Rekommenderade artiklar

Kejsarsnitt

Smärtlindring och återhämtning efter kejsarsnitt

Du kommer med allra största sannolikhet...

Kejsarsnitt

Olika typer av kejsarfödslar

I den här artikeln beskriver vi...

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...