Hur ont ska det göra efter kejsarsnitt?

posted on

12 juni, 2023

by

Numa wave white

Det är individuellt hur ont man har efter ett kejsarsnitt, och det kan också bero på omständigheterna och anledningen till kejsarsnittet. Men oavsett så kommer du med allra största sannolikhet ha ont i operationssåret och/eller buken efter en kejsarfödsel. Kejsarsnitt är en stor operation i magen och det kan göra rejält ont efteråt.

Vad kan jag göra för att minska smärtan?

Smärtan minskar gradvis och blir för de allra flesta hanterbar ganska fort. Under dygnen du är kvar på sjukhuset får du hjälp med smärtlindring. Rekommendationen är att fortsätta ta smärtlindring som Paracetamol (Alvedon) och Ibuprofen (Ipren) när du kommer hem från BB. Du kan ta maxdos regelbundet i början, ställ gärna klockan för att inte glömma och får mer ont än nödvändigt! Om du har väldigt ont och receptfri smärtlindring inte hjälper bör du kontakta sjukhuset där du födde. 

När det börjar kännas bättre kan du sen trappa ner på smärtlindringen genom att exempelvis först sluta ta Ibuprofen (Ipren) och fortsätta med Paracetamol (Alvedon) tills du känner att du klarar dig helt utan smärtlindring. Det är helt normalt att ta receptfritt smärtlindrande i ett par veckors tid! 

Vanliga biverkningar

Det är inte bara såret som kan göra ont efter kejsarsnitt. En biverkan av att ha genomgått en bukoperation är att tarmarna kan ha svårt att komma igång. Att har svårt att släppa gaser och inte kunna bajsa kan göra att vem som helst får ont i magen, men det blir värre när du dessutom gjort ett kejsarsnitt! Se till att använda laxerande medel om du inte kan gå på toaletten. Det kan tyvärr även göra ont när tarmarna sen väl börjar röra på sig, men det brukar blir bättre ganska snabbt!

Om smärtan i ärret förvärras av rörelse som till exempel promenader, ta då smärtlindring och vila! Här kan du läsa mer om kejsarsnitt!

Källor: 

Rekommenderade artiklar

Kejsarsnitt

Smärtlindring och återhämtning efter kejsarsnitt

Du kommer med allra största sannolikhet...

Kejsarsnitt

Olika typer av kejsarfödslar

I den här artikeln beskriver vi...

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...