Nattamning

posted on

8 juni, 2023

by

Numa wave white

Att amma bara på natten kan vara både ett sätt att hålla kvar amningen eller ett sätt att börja trappa ner amningen. En del ammar bara på natten för att barnet äter mer vanlig mat dagtid. Eller för att du som ammande mamma kanske är borta dagtid. Ni kanske har kvar amningen som en mysig stund. Eller så hjälper det som tröst och gör nätterna enklare.Oavsett anledning går det alldeles utmärkt att göra precis det som passar er bäst.

Bra att veta om nattamning:

  • Efter 4-6 månader behöver barnet inte äta på natten (om de går upp i vikt som de ska). Men amning är så mycket mer än mat, det är lugn, tröst, närhet och trygghet. 
  • Brösten anpassar sig efter barnets rutiner och behov efter en tid. De kan alltså hålla sig lugna på dagen och ändå levererar på natten. Mjölken försvinner inte så länge barnet håller igång amningen och producerar lagom mycket utifrån vad barnet “beställer”.
  • De här med vad andra tycker…. Det jobbigaste med nattamning av barn som är äldre än 6 månader brukar faktiskt vara omgivningens åsikter om vad som är lämpligt och inte! Det finns mycket åsikter om det här med nattamning och det är inte ovanligt att dessa luftas ofta och gärna. TYVÄRR. 

En bra påminnelse är också att bröstmjölken inte förlorar sitt näringsvärde även om barnet är lite äldre! Den innehåller tex fortfarande många faktorer som skyddar mot öroninflammation och andra infektioner hos barnet samt stärker fortsatt det långsiktiga skyddet mot flertalet hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes hos mamman!

Kombinera amning och ersättning

Om barnet får annan mat på flaska, ex välling eller ersättning kan det bli så att barnet inte längre vill ha bröstet, utan istället börja föredra flaskan. Så bli inte förvånad om barnet plötsligt inte vill ha bröstet. Läs gärna på om “paced bottle feeding”  för att minska risken för flaskpreferens (att barnet hellre tar flaska) om du vill kombinera amning och flaskmatning. 

Källor:

Core Curriculum for Interdisciplinary Lactation Care. ed Suzanne Hetzel Campell, Judith Lauwers, Rebecca Mannel, Becky Spencer. Jones & Bartlett 2019 

Breastfeeding and Human Lactation. 5th edition.  ed Karen Wambach, Jan Riordan.  

Rekommenderade artiklar

Amning

Hur slutar jag med amningsnapp?

Är det dags att sluta med...

Amning Flaskmatning

Hur ökar jag min mjölkmängd?

Det är vanligt att oroa sig...

Amning

Barnets position vid bröstet

Att hitta rätt position för barnet...