Eftervärkar

posted on

5 september, 2022

by

Numa wave white

Eftervärkar är sammandragningar av livmodern, precis som när du får en värk vid förlossningen eller vid mensvärk! Eftervärkar kommer av att livmodern kämpar med att hålla sig sammandragen efter förlossningen, för att dra ihop sig, tömma sig på innehåll (blod) och för att så småningom gå tillbaka till sin normala storlek!

Det är väldigt olika hur ont man har av eftervärkar. Du kan också få mer smärtsamma eftervärkar om du har fött barn tidigare och kan göra mer ont för varje barn du föder. Eftervärkarna brukar vara som värst direkt efter förlossningen och ha gått över helt inom 3-4 dagar. 

Men vad är då eftervärkar och vad ska de vara bra för?

Din livmoder går från att vara stor som ett litet päron innan graviditet till storleken av en vattenmelon i slutet av graviditeten. Dessutom är ju livmodern fylld med bebis, vatten och moderkaka! Efter förlossningen är allt det ute ur livmodern och livmodern ska dra ihop sig igen när den är tom och förlossningen är över. Livmodern är en muskel och när den drar ihop sig kan det göra ont!

Varför är det viktigt att livmodern drar ihop sig?

I livmodern finns det en såryta där moderkakan har suttit. När moderkakan är ute ur livmodern är det viktigt att livmodern drar ihop sig just för att minska den stora såryta i livmoderväggen. Det gör att blödningen från sårytan minskar, det vill säga avslaget. 

Eftervärkar och amning

När man ammar utsöndras ett hormon som heter oxytocin. Oxytocin hjälper livmodern att dra ihop sig och kan därmed också göra att eftervärken känns lite extra i samband med amning. 

Hur kan jag lindra smärtan?

Eftervärkar kan verkligen göra rejält ont! Om du har smärtsamma eftervärkar kan du:

  • Ta receptfria smärtlindrande tabletter Alvedon och Ipren (läs på förpackningen)
  • Lägga en värmekudde över magen
  • Ta en varm dusch
  • Använda TENS-apparat

Du behöver inte söka vård för eftervärkar. Får du däremot feber och ihållande smärta i nedre delen av magen behöver du söka vård direkt då det kan vara tecken på en infektion i livmodern. 

Rekommenderade artiklar

Vaginal förlossning

Smärtlindring efter förlossningen

Smärtlindring efter förlossningen. Efter förlossningen kan...

Kejsarsnitt

Läker mitt kejsarsnittsärr som det ska?

Är du orolig över att ditt...

Vaginal förlossning

Vad är en bristning?

När barnet föds under en vaginal...