Vad är foglossning?

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

Vad är foglossning? 

Ordet foglossning kan låta obehagligt då det låter som att saker lossnar och blir lösa. Du kan vara lugn, ingenting lossnar! Foglossning under graviditet är vanligt och är en naturlig effekt av kroppens förberedelse inför förlossning. Under graviditeten ökar ett hormon som heter relaxin vilket gör att lederna blir rörligare och detta gäller även bäckenet. Detta bidrar till att bäckenet kan ge efter mer och kan lättare släppa igenom ett barn. Hur stora besvär man kan få av foglossningar varierar från person till person. En del har inga besvär alls medan andra knappt kan gå.

Nedan listar vi olika symtom man kan uppleva vid foglossning:

  • Ont i ländryggen, nedre del av ryggen
  • Ont vid blygdbenet eller ljumskar
  • Smärta som strålar ner i benen
  • Låsning i bäckenet eller benen som gör det svårt att röra på sig 
  • Svårt att vrida på sig eller böja sig ner 

Dessa symtom blir ofta värre när magen växer. Det blir en ökad tyngd på bäckenet, magmusklerna tänjs ut och kan inte stabilisera bäckenet lika bra. Vi har även en tendens att ändra vår hållning pga dessa fysiska förändringar, t.ex. att vi skjuter fram magen. Kika på din hållning i spegeln och undvik att skjuta fram magen för långt, spänn inte rumpan. Enkla saker att tänka på är att undvika ensidig belastning som att gå i trappor och bära tungt på en sida. Kliv upp ur säng eller ur bil med benen ihop, tänk sjöjungfru. 

Var kan jag söka hjälp?

Besväras du av foglossning eller har frågor kan du söka dig till en fysioterapeut. Via kompetenskartan kan du hitta fysioterapeuter som är specialiserade på kvinnohälsa. En fysioterapeut kommer att undersöka dig och informera om olika sätt för att minska din smärta. Bäckenbälten, TENS och övningar är exempel på vanliga interventioner. Det är bra att träna men det kan krävas att man anpassar sin aktivitet för att inte provocera smärtan. 

Rekommenderade artiklar

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...

Graviditet och inför förlossning

Välkommen till fjärde trimestern!

Välkommen till fjärde trimestern! Förlossningen är...

Graviditet och inför förlossning

Havandeskapsförgiftning

Vad är havandeskapsförgiftning? I Sverige är...