Vad händer när vi kommer hem med bebisen?

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

När du blir utskriven från sjukhuset är det dags att äntligen komma hem med den nya familjemedlem! Tiden efter förlossningen kan vara omtumlande. Det kan kännas både skönt att vara hemma, men också läskigt och spännande att det nu inte finns vårdpersonal ett knapptryck bort. Men visst känns det som en målbild när du för första gången ska kliva in genom dörren för första gången med en ny liten bebis som ska flytta in? <3 

Vad kan man förvänta sig av allra första tiden med bebis?

De första tre månaderna efter förlossningen kallas ibland för fjärde trimestern. Bebisen vet inte att den är en egen person och mamman är en annan och är helt beroende av att bli omhändertagen. Dessutom är du som mamma inte gravid längre, men har fött barn och din kropp kommer behöva tid för återhämtning efter graviditet och förlossning. 

Första tiden hemma med bebis handlar mycket om att fokusera på att äta och sova, det gäller både föräldrar och bebis! Att mata sitt barn tar mycket fokus första tiden, framförallt om du önskar amma. Vårt råd är att inte göra några planer första tiden när ni kommit hem, låt bebisen styra.

Sanningen är att fokus och all tid ligger på bebisen, men det är även viktigt att du som nybliven mamma tar hand om dig! Om inte du mår bra kan du ändå inte ta hand om din bebis.

Första tiden hemma med bebis är det bra att fokusera på att:

  • Försök att sova när tillfälle ges, oavsett tid på dygnet.
  • Se till att äta och dricka! Du kommer behöva fylla på med energi.
  • Sänk kraven på hur det ser ut hemma och låt partner och/eller vänner och familj hjälpa till och ta ansvar för hushållssysslor.
  • Sänk även kraven gällande vad ni ska hinna med på det sociala planet. Tack nej till bjudningar och besök om ni inte vill eller känner att tiden och energin inte räcker till.
  • Duscha, byt kläder, dra en borste genom håret, borsta tänderna eller andra hygien aktiviteter när tid ges! Det boostar återhämtningen och känslan av att känna sig som sig själv. 

 

Ofta har man ett eller fler återbesök till sjukhuset under barnets första levnadsvecka när ni kommit hem. Sen kommer uppföljningen ske via BVC. Du som mamma har ett återbesök till MVC 6-8 veckor efter förlossningen. Och sen finns det massor av bra information om din återhämtning här på Numa <3

Rekommenderade artiklar

Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning

Förstoppning

Efter en förlossning kan förstoppning vara...

Graviditet och inför förlossning

Välkommen till fjärde trimestern!

Välkommen till fjärde trimestern! Förlossningen är...

Graviditet och inför förlossning

Havandeskapsförgiftning

Vad är havandeskapsförgiftning? I Sverige är...