Hur startar en vaginal förlossning?

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

En förlossning kan starta på olika sätt! Om det vore som på film kunde man ju tro att alla startar med att vattnet går, men det är faktiskt bara ungefär 15-20% som startar med att vattnet går! Det vanligaste är att det börjar med värkar.

Hur går det annars till? 

Ett tecken på att det är på gång kan vara att slemproppen går. Dock märker inte alla det. Slemproppen är slem som sitter i livmodertappen under hela graviditeten för att skydda bebisen mot infektioner. Slemproppen lossnar, oftast i omgångar, som ett sätt att förbereda inför förlossningen. Det kan dock ske flera dagar eller veckor innan bebisen kommer även om slemproppen lossnat. 

Det händer också att det kan komma lite blod när förlossningen startar och livmodertappen börjar mjukna. Det kallas teckningsblödning.

Latensfasen

Fasen då det börjar starta upp kallas latensfasen. Den brukar kännetecknas av oregelbundna värkar. Det innebär att värkarna kan komma och gå lite och variera i längd och smärta. 

Du behöver inte själv avgöra när det är dags att åka in eller inte, ring alltid och rådgör med förlossningen så att du kommer in i en tid som är bäst för just dig. 

Ring till förlossningen om du har tecken på att det är på väg att starta om du inte är fullgången, det vill säga innan graviditetsvecka 37+0. 

Du ska även kontakta förlossningen om:

  • Du blöder som en mens eller mer
  • Inte känner bebisen röra på sig
  • Du har feber
  • Vattnet går
  • Du har för ont av värkarna och det börjar bli för jobbigt att stanna hemma
  • Det är 5-10 minuter mellan värkarna och de börjar bli smärtsamma

Det är såklart individuellt hur en förlossning startar och går till, men i den här artikeln har vi beskrivit de vanligaste sätten! Du hittar fler tips och råd inför och efter din förlossning i vår app!

Rekommenderade artiklar

Vaginal förlossning

Återhämtning efter grad 1 och 2-bristning

Själva bristningen brukar vara läkt och...

Vaginal förlossning

Hur tungt kan jag bära efter jag fött vaginalt?

Hur tungt kan jag bära efter...

Vaginal förlossning

Rädsla och svårigheter att gå på toaletten

Rädsla och svårigheter att gå på...