Konkreta förlossningsförberedelser

posted on

3 november, 2022

by

Numa wave white

Alla kvinnor som ska föda barn förbereder sig inför förlossningen på olika sätt. Du som läser detta kanske är en person som behöver förbereda dig mentalt och bli vän med tanken på att du inte kommer kunna påverka allt. Eller så är du kanske en person som behöver förbereda dig mer praktiskt. Eller så behöver du kanske göra lite av varje? 

Oavsett hur du behöver förbereda dig inför förlossningen så kommer här några tips på konkreta förlossningsförberedelser!

Förlossningsbrev 

Många väljer att skriva förlossningsbrev som de packar ner i bb-väskan och tar med sig till förlossningen. Det kan vara bra att skriva ner hur du vill att din förlossning ska gå till. Samtidigt som det kan vara bra att skriva ner tillsammans med en eventuell partner – det kan vara lätt att glömma vad man kommit fram till i stundens hetta och då kan det vara bra att ha ett förlossningsbrev!

Det finns flera olika bra mallar att utgå ifrån om du vill ha tips kring vad som brukar ingå! 

Läs på!

Det kan vara bra att läsa på lite innan, nedan listar vi några tips på vad som är bra att ha läst på om:

Fundera på vad du tror skulle passa dig bäst och vad du är intresserad av att prova. Det kan även vara bra att fundera på om du har några andra speciella önskemål. Det är DIN förlossning

Förberedande kurs

Via mödravården bör du erbjudas förlossningsförberedande information, exempelvis kurser om amning, förlossning och föräldraskap. Kolla upp vad just din MVC har att erbjuda! Att gå någon form av förlossningsförberedande kurs är ofta väl investerad tid, men såklart inget måste! Oavsett så kommer du att få stöd under förlossningen och information längs resans gång. 

Visste du att vi även erbjuder en förlossningsförberedande kurs, läs mer här!

Öva på avslappning 

Något som brukar vara väldigt hjälpsamt under förlossningen är om du har övat på att slappna av så att du kan göra det under värkarna. Det är även bra att vara medveten om och förberedd på att värkarna kommer att vara oregelbundna och göra ont. För att hantera smärtan kan det vara bra att ha tränat på att fokusera på andningen. Mycket handlar alltså om mental förberedelse inför att man kommer att föda barn, vara medveten om att det kommer att göra ont och att du inte kommer att kunna veta exakt vad som kommer att hända. 

Fundera på vad som inger trygghet för DIG

Kanske finns det en låt som alltid får dig lugn eller på gott humör. Massage eller att bli omhållen av din partner. En skön tröja som är din favorit. Ett varmt bad eller ditt favorit te. Vad det än kan vara så kanske det är något du kan använda dig av på förlossningen för att du ska känna dig så trygg och avslappnad som möjligt. 

Ta det lugnt den sista tiden

 Det kan vara bra att tänka på att inte boka upp dig för mycket den sista tiden innan du är beräknad! Se istället till att få till mycket återhämtning. Öva på att vila mitt på dagen. En del planerar att jobba till sista veckan innan beräknat datum, men förlossningsläkaren Emma brukar ge rådet att försöka planera in semester eller föräldraledighet från åtminstone v 37-38 så att man hinner med den där återhämtningen och hinner “boa” lite på slutet.

Tips!

Ett boktips är “Föda utan rädsla” som rekommenderas av många barnmorskor. Du kan även läsa mer om att förbereda sig mentalt här!

Rekommenderade artiklar

Graviditet och inför förlossning

BB-väskan – vad behöver du ha med?

Vad är egentligen viktigt att ha...