Kort tungband – min berättelse

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

Att ha problem med amningen kan bero på många olika orsaker men en anledning kan vara om barnet har kort tungband. Kort tungband eller stramt tungband som det också kan kallas, innebär att strängen på undersidan av tungan är förkortad, vilket leder till nedsatt rörlighetsförmåga i tungan.

Om rörligheten i tungan är påverkad har barnet svårigheter att lyfta upp tungan ordentligt mot gommen vilket kan leda till att det blir svårt att få ett stort, bra tag om bröstet vid amning. Ett för litet tag om bröstet leder i sin tur till smärtsam amning, såriga bröstvårtor och att barnet inte får i sig tillräckligt med mjölk. Det kan vara väldigt svårt att på egen hand bedöma om barnet har kort tungband. Så om du har problem med att amningen gör ont är det bra att söka hjälp och reda ut orsaken.

Tecken som kan tyda på kort tungband:

  • Amningen är smärtsam
  • Ibland kan man se att barnets tunga är “hjärtformad” när barnet försöker sträcka ut tungan (men tungbandet kan vara kort utan att tungan är hjärtformad).
  • Barnet släpper taget ofta och verkar ha svårt att behålla vakuum.
  • Det kan höras täta klickljud under amningen, vilket är ett tecken på att det inte är helt vakuum/tätt (om det bara klickar lite av och till är det sällan något problem men är ett observandum om det förekommer hela tiden)
  • Besvär med återkommande mjölkstockningar
  • Barnet går inte upp i vikt ordentligt

Vad gör man åt kort tungband?

Om det visar sig att tungbandet är kort, och detta ställer till uppenbara problem går det att åtgärda!

Det som en kirurg kan göra är att “klippa tungbandet” och det är just ett litet klipp under tungan som gör att tungan kan röra sig lättare. Förhoppningsvis gör det också amningen lättare för er båda. Det är alltså ett litet kirurgiskt ingrepp och kallas “frenotomi” på sjukvårdsspråk.

Specialister

Det är oftast en specialistläkare i öron-näsa-halskirurgi som gör klippet. För att komma till en person som kan klippa tungbandet behöver man en remiss från en amningsmottagning. Så innan remissen skickas/innan ingreppet utförs görs en bedömning av barnets tungband på en amningsmottagning (eller BVC) av en barnmorska/amningsspecialist. På amningsmottagningen kollar först barnmorskan/amningsspecialisten på hur amningen funkar, de problem som finns kring amningen och hur barnets anatomi ser ut inne i munnen. Om det bedöms som att barnet kan ha kort tungband skickas en remiss.

Man får sedan komma till en specialistläkare i öron-näsa-halskirurg. Själva ingreppet går fort, och tungbandet klipps med en steril sax (när barnet fortfarande är litet söver man inte). Om du ammar kan du lägga barnet till bröstet och amma direkt efteråt. De positiva effekterna av ingreppet kan visa sig nästan genast men för en del tar det längre tid, upp till dagar eller ett par veckor. 

Biverkningar

Biverkningar av tungbandsklippet är inte så vanliga men förekommer, då mest som smärta eller blödning. Diskutera igenom dina funderingar och farhågor med den behandlande läkaren innan så är du bättre rustad vid eventuella svårigheter efteråt.

Källor:

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför...

Flaskmatning

Delamma

Att delamma innebär att kombinera amning...

Flaskmatning

Flaskmata i barnets takt

Flaskmatning i barnets takt, på engelska...