Att sluta amma

posted on

13 juni, 2023

by

Numa wave white

Att sluta amma kan kännas som ett stort steg och är inte sällan förknippat med många och motstridiga känslor. För en del går det alldeles av sig självt och amningen fasas ut i takt med att barnet blir mindre intresserat av att suga på bröstet. För andra kan det upplevas som en stor utmaning och väcka känslor av skuld och sorg.

Finns det någon specifik ålder när man bör sluta amma?

Det finns egentligen ingen specifik ålder när amningen ska upphöra. Det är också skillnader i olika kulturer, hur samhället i stort ser på amning och hur länge man ”bör” amma och när man bör sluta amma.. Är barnet lite äldre kanske du känner en förväntan och press utifrån att det är dags att lägga ned amningen. Till exempel kan en del mammor få råd från förskolan att barnet ska sluta ammas innan inskolningen. Det kan även finnas förväntningar från en partner eller andra närstående hur länge det ska ammas. Oavsett vad som fått dig att tänka tanken att amningen kanske gjort sitt för den här gången, så är det viktigaste att DU som mamma gör det som DU vill och som passar dig och ditt barn bäst.

Hur vet jag när det är dags?

Ett gott råd som första steg i den här processen är att sätta sig ned och fundera på skälen till varför du vill sluta amma. Är det så att du mår dåligt av amningen av olika skäl? Känner du att kontakten och samvaron med ditt barn påverkas negativt av amningen? Behöver du sluta amma av medicinska skäl – till exempel medicinering som kan påverka barnet negativt? Är du helt enkelt slutkörd och längtar efter att sova mera eller är på återgång till arbetslivet? Eller är det bara dags?

Det kan vara befriande att bena upp orsakerna innan du slutar. Sätt dig gärna ned och gör upp en lista över för- och nackdelar med att sluta amma. Tänk igenom och fundera, prata mycket med varandra hemma och lever du ensam så tala gärna med någon du står nära och litar på.

Källor: 

 

Rekommenderade artiklar

Flaskmatning

När bebisen föredrar flaskan framför bröstet

Ibland så föredrar bebisen flaskan framför...

Flaskmatning

Delamma

Att delamma innebär att kombinera amning...

Flaskmatning

Flaskmata i barnets takt

Flaskmatning i barnets takt, på engelska...