Hälsovinster med träning
Träning under och efter graviditet kan kännas självklart för en del och läskigt för andra. Synen på fysisk aktivitet för gravida har länge varit avvaktande och ett bra tag trodde man det var direkt negativt. Idag rekommenderas alla kvinnor, som genomgår en normal graviditet, att vara fysiskt aktiva. Ju mer, desto bättre!
Hormonella förändringar
Eftersom det sker hormonella förändringar behöver vi ha vissa aspekter i åtanke. Hormonet relaxin som frisätts från tidigt i graviditeten påverkar dina leders rörlighet och det är vanligt att du kan få ökad rörlighet, skönt tänker den stela personen nu, men faktum är att det i ett okontrollerat ytterläge ofta kan uppstå skador när kroppen är under belastning (som vid träning).
Viktuppgång och ökad belastning
Den normala graviditetsorsakade viktuppgången orsakar en ökad belastning på kroppens skelett, leder, ligament, stödjevävnad och muskulatur. Den växande magen bidrar i sin tur med att tyngdpunkten på kort tid flyttas framåt, vilket ger en ökad svank och därmed en belastning på ländryggen och bäckenlederna – något man tror orsakar graviditetsrelaterad bäckensmärta.
Vad menar vi med fysisk aktivitet och träning?
Fysisk aktivitet/träning definieras som all kroppsrörelse som ökar energiförbrukningen utöver viloförbrukning. Det kan därför handla om promenader, vardagsysslor, cykla, simma, städa, handla, trädgårdsarbete, styrketräning, dans etc. Forskning visar, att gravida kvinnor som varit fysisk aktiva före, under och efter sin graviditet, ofta fortsätter att vara det därefter. Det vill säga att det finns en massa fördelar med att träna under din graviditet!
Hälsovinster
Regelbunden fysisk aktivitet/träning under graviditeten kan minska risken för havandeskapsförgiftning, högt blodtryck, överdriven viktuppgång, depression och minska nedstämdhet och oro. Vidare kan vi förebygga och behandla graviditetsrelaterad diabetes samt minska risken för depressiva symptom efter förlossningen.
Källor:
Rekommenderade artiklar
Graviditet och inför förlossning Jag efter förlossning Kejsarsnitt Vaginal förlossning
Förstoppning
Efter en förlossning kan förstoppning vara...
Graviditet och inför förlossning
Välkommen till fjärde trimestern!
Välkommen till fjärde trimestern! Förlossningen är...
Graviditet och inför förlossning
Havandeskapsförgiftning
Vad är havandeskapsförgiftning? I Sverige är...
Appen för dig som fött barn
Läs merFå tillgång till allt vårt innehåll!
Appen för dig som fött barn
Få tillgång till allt vårt innehåll!